CHP’Lİ KARAKOZ’DAN HÜKÜMETE ZİRAİ DON ÇAĞRISI: “ÜRETİCİYİ YALNIZ BIRAKMAYIN”

Evrim Karakoz, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde; 10-11 Nisan günü yoğun kar yağışı ve akabinde yer yer sıcaklığın eksi 15 dereceye kadar düşmesi ile birlikte birçok ilimizde yaşanan zirai don nedeniyle tarımsal ürünlerin büyük zarar gördüğünü ifade ederek, “Ege’de üzüm bağları, Malatya’da kayısı, Giresun’da Ordu’da fındık bahçeleri, İç Anadolu’da elma ve Niğde’de patates üretimine kadar birçok tarımsal üründe ve meyve bahçelerinde ürünler büyük zarar görmüştür. Birçok ağaç türünün bu yıl ürün vermesi pek mümkün değil gibi görünmektedir.” dedi.

 

“ÜRETİCİ DE, TÜKETİCİ DE BÜYÜK ZARAR GÖRECEK”

 

Zirai dona bağlı olarak tarımsal üretimin kesintiye uğramasıyla birlikte hem çiftçilerin hem de tüketicinin zor günler yaşayacağını ifade eden Karakoz, “Çiftçilerimiz gelir kaybına uğrarken tüketicilerimiz de ucuz ürün bulamayacak noktaya gelecektir. Tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından üreticilere yönelik etkin destek mekanizmalarının hızlı bir şekilde devreye girmesi kaçınılmaz bir gerçektir.” dedi.

 

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

 

CHP’li Karakoz, hükümete yaptığı çağrıda zirai don yaşanan bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi ve üreticinin yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak; yaşanan mağduriyetlerinin giderilmesi için yeni bir hibe, faizsiz kredi veya borç erteleme programı uygulanması gerektiğini belirtti.

 

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

 

Kaç ilimizde zirai don olayı yaşanmıştır ve don olayı yaşanan illerimizde zarar gören tarımsal alanların toplam büyüklüğü ne kadardır? Hangi tarımsal ürünler ne oranda zarar görmüştür? Bu alanların ve oranların Aydın ilinde ki dağılımı nasıl olmuştur?
 

Bakan olarak; Cumhurbaşkanından zarar gören çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına üreticilere yönelik yeni bir hibe, faizsiz kredi veya borç erteleme programı planlanması isteyecek misiniz? Yoksa yine üreticiyi yalnız mı bırakacaksınız?
 

Zirai don felaketinin ülke genelindeki üreticiye çok ciddi zararlar verdiği ortadayken bir an önce üreticiye yeni tarım destekleri verilmesi gerekmez mi? Üreticilerin zararlarının karşılanması adına yeni tarım destekleri açıklayacak mısınız? Ya da açıklanması için cumhurbaşkanından bir talebiniz olacak mı?
 

Birçok ilde ileri düzeyde meydana gelen bu zirai don olayının bir felaket olduğu gerçeği ortadayken neden bu iller Afet Bölgesi olarak ilan edilmiyor? Bu illerin Afet Bölgesi olarak ilan edilmesi için daha ne olması gerekmektedir? Bu illerin Afet Bölgesi olarak ilan edilmesi için Cumhurbaşkanından bir talebiniz olacak mı?