Ergenlerde Telefon Bağımlılığı

Ergenlerde telefon bağımlılığı mutlaka önemsenmelidir ve aileler tarafından gerekli adımlar atılmalıdır. Ergenlik çağındaki kişilerde görülen telefon bağımlılığı telefondan uzak kalma durumunda yoksunluk duygusu yaşanmasına neden olabilir. Teknolojideki gelişmeler insan hayatına birçok yarar sağlamıştır. Fakat bu gelişmelerin sunduğu imkanları doğru ve kişiye fayda sağlayacak şekilde değerlendirmek önemlidir. Teknoloji, özellikle de telefon bağımlılığı kişiyi dış dünyadan izole edebilir. Günümüzde telefon bağımlılığından en çok etkilenen kişiler ergenlik çağındaki gençlerdir.


Ergenlerde Telefon Bağımlılığı Nedir?
Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi cep telefonu bağımlılığının da kişide bir takım belirtiler görülebilir. Bu belirtiler arasında telefon ile ilgilenmekten bulunduğu ortamdaki sohbeti sürdürememe, telefonu sürekli kontrol etme ve tıklama eğilimi, derslere ve okula karşı ilgisizlik, telefondan çok kısa süre bile ayrı kalamama, selfieler çekme, sosyal medyayı kontrol etme vb. konularda takıntılı hale gelme, uyku problemleri gibi durumlar sıralanabilir. Ergenlerde telefon bağımlılığı bu ve benzeri semptomlarla kendisini gösteren bir rahatsızlıktır.

Telefon Bağımlılığı Neden Olur?
Her yaştan kişide telefon bağımlılığı görülebilir ancak ergenlerde bu durum daha sık görülebilmektedir. Bilinçsizce yapılan sosyal medya kullanımı ve yenilikleri kaçırmak istememe gibi durumlar telefon bağımlılığını tetikleyebilir. Çevresel faktörler ve depresyon gibi rahatsızlıklar da ergenlerde telefon bağımlılığına sebep olan durumlar arasındadır. Genetik faktörler, kişinin problemlerden kaçmak için telefonu bir araç olarak görmesi ve benzeri sebepler de telefon bağımlılığına neden olabilmektedir.

Ergenlerde Telefon Bağımlılığının Etkileri
Ergenlik çağındaki gençler internet, sosyal medya, dijital oyunlar ve akıllı telefonlara olan bağımlılıkları açısından kritik bir dönemdedir. Bu dönemde oluşan telefon bağımlılığı gibi bağımlılıklar kişinin yetişkinlik döneminde de sürebilecek psikolojik sorunlara sebep olabilir. Kişi ilerleyen dönemlerde de telefon ve teknoloji bağımlılığı sorununu yaşamaya devam edebilir. Bu yüzden ergenlik çağındaki gençlerin aileleri bu konuda sorumlu davranmalı ve uygun tutumu sergilemelidirler.

Telefon Bağımlılığı Olan Ergenlere Yaklaşım
Telefon bağımlılığı olan gençlerle uygun iletişim kurmak çok önemlidir. Samimi ve dürüst bir ilişki kurmak ve hoşgörülü olmak önerilir. Bu durumun bir bağımlılık olduğunu anlaması için onunla yapıcı şekilde konuşabilirsiniz. Telefon ve internet kullanımı ile ilgili net sınırlar koyabilirsiniz. Tüm bu tutumları sergilerken ergene örnek olmak da önemlidir bu yüzden evde telefon bağımlılığı olan yetişkinler de kullanımlarını sınırlandırabilirler. Telefon bağımlılığı olan kişiye farklı aktiviteler önermek ve hobiler edinmesini sağlamak da bağımlılığın giderilmesine yardımcı olabilir. Bu süreçte destekleyici ve sabırlı olmak çok önemlidir ve hemen sonuç beklememeniz önerilir. Tüm bu adımlara rağmen telefon bağımlılığı giderilemiyorsa profesyonel destek almak tavsiye edilir. İnternet bağımlılığı ciddi bir problem olabilir ve anne ve babalar için zorlayıcı olabilir. Profesyonel yardım almak ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını anlamak ve karşılamak için uzmanlarla çalışmak fayda sağlayabilir.

Ergenlerde Telefon Bağımlılığı Nasıl Düzelir?
Anne ve babalar, ergenlik çağındaki gençlerin bilgisayarları ya da cep telefonlarına el koymak yerine, kullanım sürelerini kontrollü bir şekilde azaltabilirler. Bu süreçte, ebeveynlerin çocuklarla birlikte çalışarak ve iletişim kurarak ilerlemesi önemlidir. Sağlıklı iletişimi sürdürmek için olumlu ve yapıcı bir dil kullanılması çok önemlidir. Ebeveynler, çocuğun sosyal medya hesaplarını takip etmeli, iletişim kurduğu kişileri ve oynadığı oyunları denetlemelidirler. Bu sayede telefon bağımlılığına bağlı bir olumsuzluğun yaşanmaması engellenebilir. Ergenlik çağındaki çocuk ile geçirilen zaman arttırılmalı, ilgi duydukları farklı aktivitelere önem verilmelidir. Boş zamanlarında, çocuğun sanat, spor faaliyetleri ya da enstrüman eğitimi alması teşvik edilmelidir; bu şekilde bilişsel ve sosyal gelişimi desteklenmiş olur.

Kaynak: .selinatasoy.com