Yağmacı yandı

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Dönmez, deprem bölgesinde yağmacılık ve hırsızlık yapanlara 15 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini söyledi.

Prof. Dönmez, “normalde yağma suçunun cezası 10-15 yıldır. Ancak OHAL ilanıyla durum değişiyor. Örneğin yağmacılık, depremzedelere yardım malzemesi taşıyan TIR’ların önü kesilerek işlenmişse, fail üst sınır olan 15 yıl hapis cezasına çarptırılır. Buna bir de kasten yaralama eklenirse, infaz süresi, 18-33 yıla çıkabilir” dedi.

Acil ihtiyaç için hırsızlık yapana farklı muamele…

Depremin ardından binalara giremeyen insanların korkularından faydalanarak evlerine giren, market ve dükkanların camlarını kırarak hırsızlık yapanların, şikayet aranmaksızın 5-10 yıl hapisle cezalandırılacağını söyleyen Dekan Dönmez, “eğer fail, bu suçu acil bir ihtiyacını karşılamak için işlemişse cezada indirime gidilebilir, hatta ceza verilmeyebilir, ama marketten acil ihtiyaç sayılmayan beyaz eşya, mutfak robotu gibi malları çalan kişiye, nitelikli hırsızlık suçundan 5 ile 10 yıl ceza uygulanır. Yetkisi olmadığı halde kolluk kuvvetlerinin ya da arama-kurtarma ekiplerinin kıyafetlerini giyenlerin cezası da 10 yıl hapis olur” diye konuştu.

Depremzedelerin kaldıkları çadırlardan yapılan hırsızlığın, normal bir evden yapılandan farkı olmadığını, çünkü afet çadırının Yargıtay’a göre konut sayıldığını hatırlatan Prof Dr. Burcu Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu durumda çadıra izinsiz girilmesi ve hırsızlık yapılması halinde konuta girilmiş sayılır. Fail, buna göre yargılanır.”