Bilim insanları ″Depreme Dirençli Kentler″ temasıyla Adıyaman'da buluştu

TMMOB Adıyaman Temsilcisi Ufuk Bayır tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlayan sempozyuma, Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, AK Parti Milletvekili Mustafa Alkayış, CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, ADYÜ Rektörü Mehmet Kelleş, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, Adıyaman Barosu Başkanı Bilal Doğan, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Tuncay Kaya ve çok sayıda mimar, mühendis ile STK temsilcisi katıldı.

Bayır, Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Adıyaman İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen "Adıyaman Kent Sorunları Sempozyumu"nun açılış konuşmasında, depreme dayanıklı kentlerin önemine vurgu yaparak, "Depreme Dirençli Kentler" temasıyla düzenledikleri sempozyuma hoş geldiniz dedi.

Sempozyumun açılışında konuşan Bayır, depremlerin ülkemizde sıkça yaşanan doğal afetlerden biri olduğunu belirterek, bu kapsamda düzenlenen etkinliğin depremin elzem sonuçları ve muhtemel önerilere odaklanmayı amaçladığını ifade etti. Değerli hocaların da katılımıyla düzenlenen sempozyumun, deprem riskinin farkındalığını artırmayı ve kentlerin depreme karşı hazırlıklılığını geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Bayır, sempozyuma katılan ve bilgi paylaşımında bulunacak olan Prof. Dr. Haluk Özener, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Prof. Dr. Tolga Çan, Prof. Dr. Erdem Canbay, Prof. Dr. Sinan Mert Şener ve Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu'na teşekkür ederek, katılımcılara sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Bayır, Türkiye'nin deprem kuşağında bulunan bir ülke olduğuna dikkat çekerek, geçmişte yaşanan depremlerin, ülkenin bu riskle ne kadar karşı karşıya olduğunu gösterdiğini belirtti. Bayır, bu kapsamda deprem riski konusunda vatandaşları bilinçlendirmenin önemine vurgu yaparak, toplum olarak depreme hazırlıklı olmanın sorumlulukları olduğunu ifade etti.

Son olarak, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremlerin ülkenin deprem riskini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Bayır, depremlere karşı hazırlıklı olmanın hayat kurtarmanın en önemli yolu olduğunu ifade etti. TMMOB olarak, deprem afeti ile ilgili gerekli tüm kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaparak kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmeye hazır olduklarını belirtti.

Bayır, deprem riski konusunda öncelikli olarak akıllı şehirlerin planlanması ve yaşanması muhtemel tüm afet türleri için hazırlıkların yapılması gerektiğini vurgulayarak, teknoloji ve dijitalleşmenin kullanıldığı daha güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirlerin inşasının önemine dikkat çekti. Sempozyumun, Adıyaman'ın yeniden inşası için değerli bilgilerle dolu bir etkinlik olacağını düşündüğünü ifade etti ve katılımcılara teşekkür etti.

Kaynak : PHA