Aydın-Denizli Otoyolu açılarak hizmete girdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aydın-Denizli Otoyolu’nun açılışını yaparak ilk test sürüşünü yerli otomobil TOGG marka elektrikli araçla gerçekleştirdi. Sunucu Alp Kırşan da Uraloğlu'nun yanında oturarak sürüşe eşlik etti.

Gerçekleştirilen açılış törenine Bakan Abdülkadir Uraloğlu’nun yanı sıra, Aydın Valisi Yakup Canbolat, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, TBMM KİT Komisyonu Başkanı Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, AK Parti MKYK Üyesi Aydın Milletvekili Doç.Dr. Umut Tuncer, Ak Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Ak Parti Aydın İl Gençlik Kolları Başkanı Ozan Ancın, Ak Parti Aydın eski milletvekili Rıza Posacı il ve ilçe başkanları, diğer belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Resmi açılışın ise önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirileceği bu tarihin muhtemelen 29 Ekim olabileceği öğrenildi.


ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDÜLKADİR URALOĞLU'NUN KONUŞMASI

Önde gelen birer sanayi, ticaret ve turizm merkezi olan Denizli ile dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın için çok önemli bir anı yaşıyoruz.

163 kilometrelik uzunluğu ve modern altyapısıyla Ege Bölgesi’nin ulaşım haritasını yeniden çizen Aydın-Denizli Otoyolu’muzun; Aydın Çevre Yolu’ndan başlayıp Kuyucak Kavşağı’nda son bulan 70 km’lik kesimini trafiğe açmanın mutluluğunu paylaşıyoruz.

Bildiğiniz gibi geçen yıl otoyolun 60. km’sinde yer alan Kuyucak Kavşağı ile 140. km’sindeki Kocabaş Kavşağı arasında kalan 80 km ana gövde, 13 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 93 km’lik kesimini hizmete sunmuştuk. 

Şimdi kalan 70 km’yi de tamamlayarak otoyolumuzun tamamını trafiğe açmış olduk.

Otoyolumuzun tamamını 6 şeritli 140 kilometre ana yol ve 4 şeritli 23 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplamda 163 kilometre uzunluğunda inşa ettik.

İnşallah önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrifleri ile yolumuzun resmi açılış törenini de gerçekleştireceğiz.

 

Değerli Arkadaşlar,

Aslında bugün, bölgemiz için yeni bir dönemin başlangıcı niteliğindedir.

Çünkü, Aydın ve Denizli illerimiz, kadim ticaret yollarının kesiştiği, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu arasında önemli bir köprü vazifesi gören şehirlerimizdir.

Özellikle ticari ve turistik trafiğin geçiş noktası olan bölgemizin ulaşım altyapısı, daha önceleri hayata geçirilen İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmir-Aydın Otoyolu ile önemli ölçüde güçlendirilmişti.

Şimdi Aydın-Denizli otoyolunun tamamının trafiğe açılmasıyla bu bölgedeki ulaşım ağımızın gücüne güç katmış olduk.

 

Otoyol güzergahımızın daha önce trafiğe açtığımız ilk etabı;
Kocabaş’tan başlayıp,
Pamukkale, 
Kumkısık,
Sarayköy ve
Buharkent’ten geçerek Kuyucak’a ulaşıyordu.

Bugün hizmete açacağımız 2. Etap ise 
Kuyucak’tan başlayarak;
Nazilli, 
Yenipazar ve 
Köşk ilçelerini geçerek Aydın’da sonlanıyor.

 

 

OTOYOLUMUZ SAYESİNDE; 
AYDIN VE DENİZLİ ARASINDA D-320 DEVLET YOLU ÜZERİNDEN 11 İLÇE VE 46 ADET SİNYALİZE KAVŞAK GEÇEREK, TRAFİK ŞARTLARINA GÖRE 1,5 İLA 2 SAAT SÜREN YOLCULUK SÜRESİNİ 55 DAKİKAYA İNDİRDİK.

Artık Ege Bölgesi’nin en önemli ihracat merkezi konumundaki İzmir Limanı’na Denizli üzerinden sanayi ve tarım ürünlerini çok daha kısa sürede nakledebileceğiz.

Özellikle yaz aylarında turizme bağlı olarak artan yolculuk taleplerinin olduğu Pamukkale, Efes, Didim, Kuşadası gibi önemli turizm merkezlerimize de ulaşımı daha konforlu bir hale getirmiş olduk.

Artık bölgeyi ziyaret edecek ve konaklayacak yerli ve yabancı turistlerimize çok daha rahat bir seyahat imkanı sağlamış olacağız.

Ayrıca daha kısa sürede daha fazla noktaya ulaşabilme imkanı, turistlerin bölgede daha fazla zaman geçirmelerine ve farklı destinasyonları keşfetmelerine de imkan tanıyacak. 

Turizm çeşitliliğini artırarak bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak.

Bölgeye yapılan yatırımların artmasına ve yeni turizm tesislerinin açılmasına da öncülük ederek yeni istihdam imkanlarını da arttıracak.

TIPKI, DENİZLİ İLİMİZDEN GEÇEN VE AYDIN SÖKE’DEN DENİZE DÖKÜLEN BÜYÜK MENDERES NEHRİ’NİN BU TOPRAKLARA HAYAT VERMESİ GİBİ, BU OTOYOL DA BÖLGEMİZİN EKONOMİSİNE CAN SUYU OLACAK.

OTOYOLUMUZLA; ZAMANDAN 4,5 MİLYAR LİRA, AKARYAKITTAN İSE 800 MİLYON LİRA OLMAK ÜZERE YILLIK TOPLAM 5,3 MİLYAR LİRA TASARRUF EDECEĞİZ.

ÇEVREYE ZARAR VEREN ARAÇLARIN KARBON EMİSYONUNU DA 61 BİN TON AZALTARAK DOĞANIN KORUNMASINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ.
Tekrardan hayırlı uğurlu olsun.

Kıymetli Arkadaşlar,

Aydın-Denizli Otoyolu projemiz gibi Türkiye’yi geleceğe taşıyan nice dev ulaştırma yatırımı kamu-özel işbirliği modeli ile hayata geçti.

Kamu-Özel İşbirliği bir yapım modeli olduğu kadar aynı zamanda bir finansman modelidir.

Yüksek maddi kaynak ihtiyacı duyulan projelerin gerçekleşmesinde, kamu kaynağı kullanılmadan özel sektör imkânları ve finansmanıyla yatırımların çok daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlıyoruz.

Örneğin Aydın Denizli Otoyolumuzun temelini 2020 yılı sonlarında atmıştık. 
Yaklaşık 4 yıl içerisinde yolumuzu tamamlayarak trafiğe açtık.

Eğer bu model ile yapımını gerçekleştirmeseydik çok daha uzun bir yapım süresinden bahsediyor olacaktık.

7 ile 20 yıl arasında tamamlanan projeleri kamu özel işbirliği modeli ile 5 yıldan daha kısa sürelerde tamamlıyoruz.

Örneğin yine 1915 Çanakkale Köprüsü ve bağlantı yolları projemiz…

Yapım süresi 5 yıl olarak öngörülmüştü ama yüklenici firma 4,5 yılda projeyi tamamladı. 

 

Ayrıca kamu özel işbirliği projeleri uluslararası rekabete açık ihaleler olduğu için mutlaka uluslararası kredi şartları da var ve bu vesileyle ülkemize döviz girişi de sağlamış oluyoruz.

Örneğin iki gün önce yine bu model ile ülkemize kazandıracağımız 120 km uzunluğundaki Ankara-Kırıkkale-Delice ve 122 km uzunluğundaki Antalya-Alanya Otoyollarımızın yapımlarını başlatacak sözleşmeleri de imzaladık.

Kıymetli Arkadaşlar,

İnşallah Aydın-Denizli Otoyolu projemizin ardından sonraki etaplarda yapılacak olan Denizli-Burdur ve Burdur-Antalya otoyollarını da hayata geçireceğiz.

 

Tamamlandıklarında, İzmir ile Antalya arasındaki 580 kilometrelik devlet yolu uzunluğunu 440 kilometrelik otoyola çevireceğiz.

İzmir’den Antalya’ya kadar daha hızlı, güvenli ve konforlu kesintisiz bir otoyol ulaşımı sağlayacağız.

Böylece İzmir’den Antalya’ya ulaşım süresi 6-7 saatten 3-3,5 saate düşecek ve iki büyük turizm merkezi birbirine daha da yaklaştırmış olacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle artık tamamını trafiğe açtığımız Aydın- Denizli Otoyolumuzun başta bölgede yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere tüm ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Projenin hayata geçmesinde emeği geçen yüklenici firmamız ve çalışanlarıyla Karayolları Genel Müdürlüğümüz personeli teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kalın sağlıcakla…