"Keşke çadır devleti olabilseydik"
"Keşke çadır devleti olabilseydik"
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, “çadırsız kalan insanlar evlerine girmek zorunda kaldılar” diyerek iktidarı suçladı.
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, “çadırsız kalan insanlar evlerine girmek zorunda kaldılar” diyerek iktidarı suçladı.
Depremin yerle bir ettiği şehirlerimizde barınma sorunu ön plana çıkıyor. Hatay, Samandağ’ın CHP’li Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, iktidarı suçlayarak, “çadırsız kalan insanlar evlerine girmek zorunda kaldılar. İnsanları ölüme terk etmenin anlamı yok” dedi.
Enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü yörede şu an en büyük sorun “çadırsızlık” olarak görünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Türkiye, çadır devleti değildir” sözünü hatırlatan vatandaşlar, “keşke çadır devleti olabilseydik” dediler.
Güzel: “En acil ihtiyaç, çadır”
Önceki gece Hatay'ı peş peşe vuran iki deprem, 18 gündür sokaklarda yatıp kalkan vatandaşı iyice tedirgin etti. Son depremin merkez üssü Defne'nin CHP’li Belediye Başkanı İbrahim Güzel, herkesin dışarıda olduğunu ve acil çadır beklediklerini söyledi. Güzel, “ilçemizde hala elektrik yok ama en acil ihtiyaç çadır“ dedi.
Skandal açıklamaya tepkiler…
Bu arada, Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın, “Kızılay personeli ve gönüllüler için kurulan çadırlar Defne ve Samandağ'a sevk edildi”paylaşımı, vatandaştan sert tepki gördü. Sosyal medya kullanıcılarından gelen “elinizde çadır olmadığı için gönüllülerin kaldığı çadırı mı boşaltıyorsunuz?” soruları üzerine Kınık, Twitter paylaşımını kaldırdı.
300 bin çadır kuruldu
AFAD, 11 kentte 13.5 milyon insanız çaresiz bırakan depremden sonra yöre halkı için 270 noktada çadır kentler oluşturdu, 300.809 çadır kurdu. Çadırların, 10 ilimize dağılımı şöyle oldu:
Hatay: 69.766.
Kahramanmaraş: 66.685.
Gaziantep: 49.670.
Adıyaman: 45.852.
Malatya: 25.380.
Adana: 17.515.
Şanlıurfa::8.838.
Osmaniye: 7.170.
Diyarbakır: 6.328.
Kilis: 3.605.
————————————
700 kişiye, 18 çadır göndermişler
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Malatya'da 350 hanenin yaşadığı Topraktepe köyünde, sağlam bina kalmadığını söyledi. Kayışoğlu, “700 kişiye 18 adet çadır göndermişler” dedi.
AFAD: “Eleştiriler, hakkaniyetli değil”
AFAD, sosyal medyada yer alan “ deprem bölgesine gelişigüzel çadırlar kuruluyor” tepkisi üzerine özetle şu açıklamayı yaptı:
— Çadırlar, sağlık, hijyen ve güvenlik koşulları göz önüne alınarak, “arada iki metre mesafe bırakacak şekilde” kurulmakta, zaman zaman ilgili kurumların görüşleri alınarak, gerekli seyreltmeler yapılmaktadır. 11 ilin tümünde plansız çadır kentler oluşturulduğuna yönelik değerlendirmeler hakkaniyetli değildir.
— Bugüne kadar depremden etkilenen bölgelere, 300 bine yakın çadır kuruldu, hedef bu sayıyı en kısa sürede 350 bine çıkarmaktır.
— Afetzedelerimizin yaralarının bir an önce sarılması, konteyner kentler ve geçici barınma merkezleri ihtiyaçların karşılanabilmesi için tüm imkanlar seferber edilmiştir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.