AK Parti'nin adayı 3. kez Recep Tayyip Erdoğan
AK Parti'nin adayı 3. kez Recep Tayyip Erdoğan
AK Parti TBMM Grubu, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı aldı. Alınan kararla birlikte Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayağı tartışmalarına Yüksek Seçim Kurulu (YSK) son kararı verecek, adaylığı onaylanırsa seçime katılabilecek.
AK Parti TBMM Grubu, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı aldı. Alınan kararla birlikte Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayağı tartışmalarına Yüksek Seçim Kurulu (YSK) son kararı verecek, adaylığı onaylanırsa seçime katılabilecek.
AK Parti TBMM Grubu, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı aldı.
ANKARA - AK Parti TBMM Grubu, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı aldı.
AK Parti'de seçim çalışmaları da sürüyor. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti'de milletvekili aday adaylığı başvurularının 22 Mart'a kadar uzatıldığını duyurmuştu.
ADAYLIK TARTIŞMALARI NELERDİ?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılması kararını kameraların önünde imzaladı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bununla birlikte Erdoğan'ın seçimlerde aday olup olamayacağına dair tartışma tekrar başladı.
Anayasaya göre bir cumhurbaşkanının üçüncü kez aday olabilmesi için tek yol seçimlerin Meclis tarafından yenilenmesi. Erdoğan’ın seçimleri kararnameyle yenilemesi ise aday olmasına imkan sağlamıyor.
101'İNCİ MADDE "EN KAZLA İKİ DEFA SEÇİLEBİLİR" DİYOR
Anayasa’nın 101. maddesine göre Erdoğan’ın aday olmasının önü kapalı. Söz konusu maddede "Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir" deniliyor.
TEK İSTİSNA MECLİSİN SEÇİMLERİ YENİLEMESİ
Erdoğan’ın üçüncü kez aday olabilmesine ilişkin tek istisna Anayasanın 116. maddesinde yer alıyor. Bu da Cumhurbaşkanı’nın ikinci dönemi sürerken Meclisin beşte üç çoğunlukla seçimleri yenilemesi. Oysa Meclis böyle bir karar almış değil.
Söz konusu madde şöyle:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder."
HUKUKÇULARIN YORUMLARI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Erdoğan'ın adaylığının mümkün olduğunu öne sürerken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden önce olduğu için 2014 seçimlerinin sayılamayacağını savunmuştu.
Medyalara konuşan Hukukçu Turgut Kazan ise Anayasa’nın çiğnendiğini anlatarak “Cambazlıklarla Anayasa yorumu yapmaya kalkıyorlar” demişti. Kazan, referandumda cumhurbaşkanlığını yetkileri ile ilgili bir değişiklik yapıldığını vurgulayarak "Bu değişiklikte değişmeyen maddeler aynen durur. O yüzden yeni bir anayasa yapılmıştır gibi 'İki kez seçilebilir' yorumu kabul edilemez. Erdoğan üçüncü kez, bir daha aday olamaz” demişti.
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz da yaptığı değerlendirmede, iktidarın argümanlarına karşı "Anayasa’da, daha önce görev yapan Cumhurbaşkanları için dönem sınırının hangi tarihten başlanılarak hesaplanılacağına ilişkin özel, geçici bir düzenleme bulunmamaktadır. Bahsedilen kurala ilişkin istisna ancak bir geçici geçiş düzenlemesiyle getirilebilirdi. Bu yok olduğuna göre, geçmiş Cumhurbaşkanları da dahil tüm vatandaşlar aday gösterildikleri tarihte yapılacak bir hesaplamayla mevcut hükme tabiidirler" demişti.
"Hiç kimse kendi akademik düşüncesini Anayasa’nın açık hükmünün üstüne koyamaz. Hukuk normları okunduklarında taşıdıkları açık anlam görmezden gelinerek yorumlanmaz" diyen Boyunsuz, "İki dönem kuralının tek istisnası ise 116/3. maddesi ile getirilmiştir. Kendi iradesi dışında seçimler yenilenirse ve Cumhurbaşkanı da ikinci dönemindeyse bir defa daha seçimlere katılabilir" vurgusunu yapmıştı.
MİLLET İTTİFAKI "MÜMKÜN DEĞİL" DEMİŞTİ
Millet İttifakının 26 Ocak tarihindeki toplantısı sonrası yapılan açıklamada da "Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanının, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa’yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" denilmişti.
CEM UZAN: ERDOĞAN SAKIN BUNA YELTENMESİN
Genç Parti'nin kurucusu Cem Uzan ise Erdoğan’ın adaylığı ile ilgili birçok defa şunları söylemişti:
"ANAYASA'YI ÇİĞNEMEYE YELTENMEYİN"
"Cumhur İttifakı’nın adayı kim? Bahçeli’nin ‘Adayımız Erdoğan’ demesi, Cumhur İttifakı’nı bağlamaz. Cumhur İttifakı’nın ana gövdesi AK Parti’dir. Erdoğan’ın bugün ‘Ben adayım demesi, ben Anayasa’yı çiğneyeceğim’ demektir. Siz Anayasa’nın ikinci maddesini bile çiğner hale geliyorsunuz, sadece 101’i değil. Dikkat etsin herkes, kanunlar hepimiz için geçerli… Benim Erdoğan’a naçizane tavsiyem, beyefendi Anayasa’yı çiğnemeye yeltenmeyin."
"BEN ADAYIM DEDİĞİ AN ANAYASA SUÇU İŞLEMİŞ OLACAK"
"Anayasa’nın 101. Maddesi’ne göre 1 kişi en fazla 2 kişi seçebilir. Bu anayasayı yazdıran, yazdırtan ve yürürlüğe koyan Sayın Erdoğan’ın kendisidir. Kendi yazdırttığı Anayasa’yı okumamış olduğunu düşünmek istemiyorum. Resmi olarak ben adayım dediği an, Anayasa suçu işlemiş olacak. Buna herhangi bir şekilde YSK’da evet diyen herkes de anayasa suçu işlemiş olacak. Bu süreçteki tablo Türkiye’nin bir hukuk devleti olup olmadığını gösterecektir. Anayasa ya vardır ya yoktur. Anayasa’nın şu maddesi benim hoşuma gidiyor uygulayalım, bunu sevmedim uygulamayalım demek gibi bir lüksünüz yoktur."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.