Türkiye ve Sudan arasında imzalanan tarımsal işbirliği anlaşması çerçevesinde 2018 yılında kurulan “Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi” için Sudan tarafından tahsis edilmesi gereken 12 bin 500 dekar arazi, hala teslim edilmedi. Aradan geçen yıllarda TİGEM tarafından ödenen sermaye tutarı 14 milyon lirayı aştı.
Sudan’da kurulan şirket harcanan 14 milyon lira gerçek, kiralanan arazi hayal!
Bu nasıl bir anlayıştır anlamakta zorluk çekiyorum.
Amaçları, hazinenin içini boşaltmak olabilir mi?
Diye düşünmeden edemiyorum. Bilmiyorum siz saygı değer okuyucularımız nasıl değerlendirir bilemiyorum.
Ben, bu tür yazıları yazdığımda AKP yandaşlarının küplere binmesi ise ayrı bir konu.
Yazılarımda beni eleştiren saygıdeğer AKP’li vatandaşlarımız sanki bu ülkede yaşamıyor ve ülke gerçeklerini görmüyorlar?..
AKP iktidarına kayıtsız, şartsız biat edebilirler. Benim değil kimsenin itirazı olamaz, olmamalıdır da.
Ülkenin ekonomik olarak savrulduğu bir dönemde, vicdanları insani ve dini olarak nasıl rahattır?
Hangi siyasi iktidar olursa olsun, babasının malı gibi 85 milyon insanın vergilerini çarçur etmesini ömrüm yettiği sürece eleştireceğim ve yazacağım.
Benim siyasi görüşüm, ekonomik, sosyal, kültürel, bağımsız Türkiye’dir. Hür doğdum hür yaşarım. Bir oyum var, vicdanımın sesini dinleyerek oyumu kullanırım. Benim dini, insani inancıma göre, siyasi partiye kullandığın oyun vebali büyüktür. O siyasi iktidarın başarısına da, başarasızlığına da kefil olmaktır.
Saygı değer okuyucularım bu böyle biline…
Siyasi iktidarın küçük ortağı, adı Miliyetçi olan siyasi parti MHP lideri Bahçeli bu tür haberleri okumuyor mu? Hadi Bahçeli okumuyor, yardımcıları, danışmanları da mı okumuyor veya görmüyor?
“Bayılana limon, ayılana gazoz”
Haber şöyle;
Türkiye ve Sudan arasında, ikili tarımsal işbirliği ve ortaklığına ilişikn anlaşma kapsamında kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi, Sudan’daki siyasi kargaşa nedeniyle faaliyetlerine başlayamadı. Herhangi bir yatırım yapılmayan şirketin giderlerinin ise devam ettiği, bu kapsamda 2021 yılında sadece yönetim kurulu başkan ve üyelerine huzur hakkı ve ikramiye olarak 419 bin 965 TL harcama yapılıyor !
Harcamalar bununla sınırlı kalmadı, faaliyeti olmayan şirkete 2021 yılında; 353 bin 665 TL yönetim kurulu ücreti, 66 bin 300 TL yönetim kurulu ikramiyesi, 49 bin 716 TL müşavirlik ücreti, 124 bin 584 TL Sudan kira gideri, 2 bin 305 TL aidat gideri, 4 bin 668 TL noter gideri, 1857 TL damga vergisi, 15 bin 265 TL amortisman ve 1395 TL de sair giderler için ödeme yapıldı. Şirket için 2021 yılına kadar ödenen sermaye tutarı ise 14 milyon lirayı aştı.
“
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının yanlış tarım politikalarının sonuçlarına dikkat çekti. Ülkede tarımsal alanda yaşanan sorunlar nedeniyle iktidarın Sudan, Nijer ve Endonezya’da tarımsal arayış içinde olduğunu kaydeden Gürer, “Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi” olarak kurulan ve henüz faaliyete geçmemiş şirketin neden olduğu zarara dikkat çekti.
“28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan ve yasal prosedürü 19 Kasım 2015 tarihinde tamamlanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma gereğince, pilot çiftlik için Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) 12 bin 500 hektar ve Türk özel sektör firmaları yatırımları için 780 bin 500 hektar olmak üzere toplam 793 bin hektar tarım arazi için Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi oluşturuldu. Sudan’da yaşanan yönetim olaylar nedeniyle bir yatırım yapılamadığı açıklandı” ifadelerini kullanan Gürer, faaliyete geçemeyen şirketin harcamalarının sürdüğünü bildirdi.
HARCAMALAR SAYIŞTAY RAPORUNDA
Sudan’da yatırım başlamasa da bu yolda oluşan şirket giderlerinin devam ettiğine dikkat çeken Gürer, “Sayıştay raporuna yansıdığına göre Sudan yatırım olmasa da şirket faaliyet başladığından beri harcamalar da devam ediyor.2021 yılında sadece yönetim kurulu başkan ve üyelerine huzur hakkı ve ikramiye olarak 419.965 TL harcama yapılmıştır. Kuruluşun 2021 yılında; 353.665 TL yönetim kurulu ücreti, 66.300 TL yönetim kurulu ikramiyesi, 49.716 TL müşavirlik ücreti, 124.584 TL Sudan kira gideri, 2.305 TL aidat gideri, 4.668 TL noter gideri, 1.857 TL damga vergisi, 15.265 TL amortisman ve 1.395 TL sair giderler yapıldığı görülmektedir.Akibet belli olmada da ödemeler devam ettiği görülmektedir. Sayıştay raporunda Kurucu ortak Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından ayni sermaye olarak konulan pilot çiftlik yatırımlarına ilişkin taahhüdün yerine getirilmesi için gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmediği de görülmektedir.Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın ayni sermaye taahhütünü yerine getirmemesi nedeniyle Şirketin faaliyetlerine başlayamaması karşın giderler devam etmektedir” dedi.